Kolorowa sałata z grzankami i jadalnymi kwiatkami

Składniki:

różnorodne liście sałat (4 garście), mała czerwona cebula pokrojona w półksiężyce, 2 świeże pieczarki pocięte w cienkie plasterki, kukurydza organiczna w puszce (150 g), pomidorki koktajlowe pokrojone w ćwiartki (8 sztuk), pestki słonecznika uprażone na patelni (2 czubate łyżki), mała marchewka starta na tarce o dużych oczkach, 2 kromki chleba na zakwasie pokrojone w małą kostkę, oliwa z oliwek (2 łyżki), sól himalajska (szczypta), kolorowe jadalne kwiatki bratka (kilka sztuk)

Sos: oliwa z oliwek extra virgin (2 łyżki), sok z cytryny (1 łyżka), ocet balsamiczny (1 łyżeczka), syrop klonowy (1 łyżeczka), ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, świeży koperek drobno posiekany (2 gałązki), sól himalajska, pieprz czarny grubo mielony

Sposób przygotowania:

  • Mieszamy razem w dużej misce składniki sosu i doprawiamy całość do smaku solą oraz pieprzem.
  • Dodajemy do miski kukurydzę, pieczarki, pomidorki, cebulę, słonecznik oraz marchewkę i wszystko razem dokładnie mieszamy.
  • Na patelni teflonowej podsmażamy na złoty kolor kawałki chleba, a na koniec polewamy oliwą z oliwek oraz posypujemy solą himalajską i mieszamy wszystko przez kilka sekund, a następnie odstawiamy na bok.
  • Do miski dodajemy sałatę, grzanki z chleba i całość mieszamy, a na koniec dekorujemy jadalnymi bratkami.

img_4212

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s