Francuska zupa cebulowa

Składniki:

cebula pokrojona w półksiężyce (1 kg), czosnek pokrojony w plasterki (4 ząbki), olej ryżowy (2 łyżki), cukier trzcinowy nierafinowany (1 łyżeczka), mąka kukurydziana (2 łyżki), wino białe wytrawne (1,5 szklanki), bulion z kości wołowych (600 ml), woda (800 ml), oliwa z oliwek (2 łyżki), 3 kromki chleba na zakwasie, sól himalajska, świeża pietruszka posiekana (kilka gałązek)

Sposób przygotowania: 

  • Na głębokiej patelni podgrzewamy olej ryżowy, dodajemy cebulę i całość gotujemy pod przykryciem przez około 10 minut, aż cebula zmięknie.
  • Do cebuli dodajemy cukier i podsmażamy, co jakiś czas mieszając, aż cebula się skarmelizuje i nabierze ładnego koloru.
  • Cebulę posypujemy mąką, dodajemy czosnek i całość  dokładnie mieszamy, a następnie dolewamy 1/2 szklanki wina i jeszcze przez kilka minut całość podsmażamy przez cały czas mieszając.
  • Przekładamy zawartość patelni do dużego garnka, dodajemy resztę wina oraz bulion wołowy, wodę i wszystko razem gotujemy przez około 30 minut.
  • Na patelni teflonowej podsmażamy na złoty kolor kawałki chleba, a na koniec polewamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą himalajską i mieszamy wszystko przez kilka sekund i odstawiamy na bok.
  • Gotową zupę serwujemy z grzankami i posypujemy natką pietruszki.

IMG_4232IMG_4239.jpg

Reklamy

One Comment Add yours

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s