Paprykowy krem

Składniki:

2 duże czerwone lub żółte papryki przekrojone na połówki (bez nasion), 8 dojrzałych pomidorów przekrojonych na pół, obrana cebula pokrojona na ćwiartki, 4 ząbki czosnku z łupiną, seler naciowy drobno pokrojony (2 łodygi), organiczny bulion z kurczaka (500 ml), przecier pomidorowy (2 łyżeczki), płatki chili (szczypta), kurkuma (1 łyżeczka), pieprz czarny (1/4 łyżeczki), oliwa z oliwek (3 łyżki)

Sposób przygotowania:

  • Paprykę, pomidory, cebulę oraz czosnek umieszczamy w na tacy wyścielonej papierem do pieczenia, polewamy 2-ma łyżkami oliwy z oliwek i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 30 minut.
  • Na głębokiej patelni podgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek, dodajemy seler, chili i całość razem delikatnie podsmażamy przez około 2 minuty.
  • Następnie dodajemy kurkumę, pieprz oraz upieczone warzywa (z czosnku zdejmujemy łupinę) i wszystko razem mieszamy.
  • Do patelni dodajemy bulion z kurczaka oraz przecier pomidorowy i całość gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut.
  • Na koniec blendujemy zupę na krem.

IMG_4289

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s