Bucatini z sosem pomidorowym

Składniki:

makaron Bucatini (250 g), pomidory całe bez skórki (1 puszka – 400 ml),  średnia cebula , 4 ząbki czosnku, oliwa z oliwek (6 łyżkek), woda z ugotowanego makaronu (8 łyżek), płatki chili (szczypta), sól himalajska, świeża natka pietruszki drobno posiekana, listki świeżej bazylii

Sposób przygotowania:

  • Cebulę oraz czosnek siekamy drobniutko, a następnie podsmażamy na oliwie z oliwek (4 łyżki) na małym ogniu przez około 12 minut, co jakiś czas mieszając.
  • Pomidory rozdrabniamy przy pomocy blendera, dodajemy do cebuli z czosnkiem, a następnie doprawiamy chili oraz sola himalajską i całość gotujemy na średnim ogniu przez około 20 minut, aż sos zgęstnieje.
  • Makaron Bucatini gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie.
  • Do sosu pomidorowego dodajemy 8 łyżek gorącej wody z ugotowanego makaronu, 2 łyżki oliwy z oliwek i całość dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy makaron i serwujemy danie udekorowane świeżymi ziołami (pietruszka i bazylia).

IMG_5170

 

 

Reklamy

2 Comments Add yours

  1. Olga Pi pisze:

    Idealny wege obiad:)

    Polubione przez 1 osoba

    1. izA Siwik pisze:

      jest pyszne…naprawde polecam..jadlam podobne tydzien temu w Veronie….korzystalam z tradycyjnego, wloskiego przepisu 🙂

      Lubię to

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s