Grillowana dorada z dzikim czosnkiem

Składniki:

2 średnie dorady, świeże liście dzikiego czosnku drobno posiekane (2 czubate łyżki), oliwa z oliwek (2 łyżki), sok z cytryny (1 łyżka), sól himalajska, pieprz grubo mielony

Sposób przygotowania:

  • W miseczce mieszamy oliwę z sokiem z cytryny, dzikim czosnkiem, a następnie doprawiamy całość solą oraz pieprzem.
  • Oczyszczone z łusek i wypatroszone ryby nacieramy zarówno wewnątrz i na zewnątrz czosnkową marynatą.
  • Układamy ryby w szklanym naczyniu żaroodpornym i wkładamy na min 2 godziny do lodówki, a następnie pieczemy przez 20 minut (bez przykrycia) w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
  • Następnie przekładamy ryby do elektrycznego grilla i grillujemy przez około 10 minut, aż skórka się ładnie zarumieni.

IMG_5237.jpg

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s