Wiosenna zupa z dzikiego czosnku

Składniki:

świeże liście dzikiego czosnku drobno posiekane (120 g), duża biała cebula pokrojona w półksiężyce, 2 duże obrane ziemniaki, bulion warzywny (800 ml), sól himalajska (szczypta), czarny pieprz (szczypta), olej ryżowy (1 łyżka), oliwa z oliwek extra virgin (3 łyżki), 2 kromki chleba

Sposób przygotowania:

  • Na wysokiej patelni podsmażamy na oleju ryżowym cebulę, aż ładnie się zarumieni, a następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i całość razem smażymy przez kolejne 3 minuty.
  • Do patelni dodajemy bulion warzywny oraz dziki czosnek i gotujemy zupę na małym ogniu (pod przykryciem) przez 20 minut.
  • Na koniec doprawiamy zupę 1 łyżką oliwy z oliwek, solą oraz pieprzem i blendujemy.
  • Na patelni teflonowej podsmażamy na złoty kolor kawałki chleba, a na koniec polewamy oliwą z oliwek (2 łyżki), doprawiamy solą himalajską i mieszamy wszystko przez kilka sekund i odstawiamy na bok.
  • Gorącą zupę serwujemy z grzankami oraz kwiatkami dzikiego czosnku.

IMG_5246

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s