Nalewka truskawkowa

on

Składniki:

świeże truskawki (600 g), czysta wódka (700 ml), cukier trzcinowy nierafinowany (1/2 szklanki), sok z 1 cytryny

Sposób przygotowania:

  • Dokładnie umyte, wysuszone i pozbawione szypułek truskawki umieszczamy w 1-dno litrowym słoju i zasypujemy cukrem, a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-dną dobę, co jakiś czas wstrząsając, żeby cukier się rozpuścił.
  • Następnie zalewamy truskawki wódką i odstawiamy w ciemne miejsce na około 2 miesiące.
  • Po tym czasie zlewamy nalewkę, mieszamy z sokiem z cytryny, a następnie całość przecedzamy i przelewamy do szklanej butelki, którą odstawiamy w ciemne miejsce na około 3 miesiące.

IMG_5273

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s