Bibimbap czyli koreański ryż z jajkiem i warzywami

on

Składniki:

Na 2 porcje potrzebujemy: ryż basmati z dodatkiem ryżu dzikiego (1/2 szklanki), świeże grzyby pocięte w cienkie plasterki (6 sztuk), średnia marchew starta na tarce o dużych oczkach, czerwona kapusta drobno poszatkowana (ok 1/4 bardzo małej główki), mała kapusta pak choi przecięta na pół, 1/4 średniej cukinii pociętej w cienkie słupki, kiełki fasoli (garść), 6 rzodkiewek pokrojonych w ćwiartki, 2 jajka organiczne, sok z 1/2 limonki, olej sezamowy, ziarna sezamu (2 łyżeczki), olej ryżowy (1 łyżeczka), kiełki rzeżuchy (1 łyżka), sól himalajska, pieprz grubo mielony

Sos: 5 łyżek sosu kokosowego Aminos (bez soi) (można zastąpić sosem sojowym), sok z 1/2 limonki, połówka cebuli drobno posiekanej, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, 2 gałązki szczypiorku drobno posiekane, płatki chili (szczypta), sól himalajska i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  • Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
  • Składniki sosu mieszamy razem w miseczce, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i odstawiamy na bok.
  • Grzyby podsmażamy na 1 łyżeczce oleju ryżowego, aż się ładnie zarumienią i na koniec doprawiamy lekko solą himalajską.
  • Warzywa (marchew, cukinię oraz kiełki fasoli) podsmażamy osobno przez około 2-3 minuty na patelni teflonowej na około 3 kroplach oleju sezamowego.
  • Kapustę czerwoną delikatnie solimy i skrapiamy sokiem z połówki limonki.
  • Kapustę pak choi gotujemy około 5 minut na parze.
  • Na osobnej patelni smażymy jajka sadzone, które doprawiamy solą praz pieprzem.
  • Dno dużych misek wykładamy ryżem i układamy na wierzchu grzyby oraz warzywa, a na sam środek umieszczamy jajko sadzone. 
  • Całość polewamy po 1 łyżeczce sosu sezamowego, dekorujemy ziarenkami sezamu oraz kiełkami rzeżuchy.
  • Danie serwujemy z sosem oraz koreańską kapustą kimchi.

IMG_5302

IMG_5294.jpg

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s