Kiszone cytryny z cynamonem i kardamonem

Składniki:

Na 1-dno litrowy słoik potrzebujemy: 8 organicznych, niewoskowanych cytryn, 100 g soli celtyckiej, 8 ziarenek kardamonu, laska cynamonu

Sposób przygotowania:

  • Cytryny myjemy i odcinamy z obu stron końcówki, a następnie nacinamy je na krzyż (do 3/4 długości).
  • Owoce umieszczamy w dużej misce i w środek każdego sypiemy po 1 łyżce soli, a następnie odstawiamy całość na około pół godziny.
  • Cytryny, kardamon i cynamon oraz pozostałą sól umieszczamy w wyparzonym słoiku dociskając każdy owoc drewnianą łyżką, żeby uwolnić sok, a następnie zalewamy resztkami soku z miski.
  • Dociskamy cytryny z góry np. szklanym obciążnikiem do kiszonek lub wyparzonym kamieniem, żeby były cały czas zanurzone w soku (w razie potrzeby dolewamy trochę wody filtrowanej) i pozostawiamy około 2,5 cm luzu do powierzchni słoja. 
  • Słój zamykamy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej przez około 4 tygodnie, a po tym czasie przechowujemy w lodówce.

IMG_5325-3

IMG_5325

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s