Złota kapusta kiszona z batatem, jabłkiem, imbirem…

Składniki:

Na słoik 1-dno litrowy potrzebujemy: mała główka zielonej kapusty, marchew, jabłko, mały batat, 3 cm kawałek imbiru, 1/2 pomarańczy organicznej ze skórką, 8 gałązek świeżej kolendry posiekanej, celtycka sól szara (użyj 1 łyżkę soli na 800 g warzyw i owoców)

Sposób przygotowania:

  • Kapustę szatkujemy, a marchew, jabłko, ziemniaka oraz imbir obieramy ze skórek i trzemy na tarce o dużych oczkach.
  • Kapustę oraz starte składniki umieszczamy w dużej misce, dodajemy kolendrę, pomarańczę pokrojoną na małe kawałki oraz sól i całość mieszamy rękoma, a następnie pozostawiamy na około 1 godzinę, żeby warzywa puściły sok.
  • Następnie ugniatamy kapustę rękami i nakładamy warstwami do szklanego słoika za każdym razem mocno ją dociskając. 
  • Dociskamy kapustę z góry np. szklanym obciążnikiem do kiszonek lub wyparzonym kamieniem, żeby była cały czas zanurzona w soku.
  • Słój zamykamy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej od 1 do 4 tygodni, co kilka dni sprawdzając smak i nakłuwając za pomocą drewnianego kijka, aby odgazować.
  • Gotową do spożycia kapustę przechowujemy w lodówce.

IMG_5325-2

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s