Fermentowane jagody

Składniki:

Na jeden słoik (375 ml) potrzebujemy: świeże jagody (250 g), 1 łyżka syropu klonowego, 1 łyżka kombuchy, sól himalajska (szczypta), woda filtrowana

Sposób przygotowania:

  • Jagody, syrop klonowy, kombuchę oraz sól umieszczamy w misce i mieszamy.
  • Przekładamy zawartość miski do słoja, a na koniec dolewamy trochę filtrowanej wody, żeby wszystkie jagody były zanurzone.
  • Dociskamy jagody z góry np. szklanym obciążnikiem do kiszonek lub wyparzonym kamieniem, żeby były cały czas zanurzone.
  • Słój zamykamy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej przez 24 godziny, a następnie przechowujemy w lodówce (jagody należy zjeść przez upływem 2 do 3 tygodni).
  • Jagody są wspaniałym dodatkiem do porannej owsianki.

IMG_5371.jpg

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s