Kimchi

Składniki:

Na słoik 1-dno litrowy potrzebujemy: kapusta pekińska (1 kg), 3 średnie marchewki, rzodkiewki (150 g), 4 gałązki szczypiorku, 4 łyżki soli celtyckiej

Sos: 2 łyżki sosu rybnego, 6 obranych ząbków czosnku, 2,5 cm kawałek świeżego imbiru, 2 łyżki pieprzu koreańskiego (”gochugaru”), trochę wody filtrowanej

Sposób przygotowania:

  • Kapustę kroimy na dowolnej wielkość kawałki, umieszczamy w dużej misce, a następnie dodajemy sól i całość delikatnie masujemy przez chwilę rękoma.
  • Zalewamy powierzchnię kapusty wodą filtrowaną, dociskamy całość talerzem z dowolnym obciążeniem i pozostawiamy na godzinę.
  • Następnie płuczemy kapustę w zimnej wodzie i odsączamy na durszlaku.
  • Składniki sosu (sos rybny, czosnek oraz imbir) mieszamy razem w blenderze, a następnie dodajemy pieprz koreański i trochę wody, żeby łatwiej było całość wymieszać. 
  • Rzodkiewkę kroimy w plasterki, szczypiorek na około 2,5 cm kawałki, a marchew trzemy na tarce o dużych oczkach.
  • Kapustę mieszamy w misce z pozostałymi warzywami oraz sosem i nakładamy warstwami do szklanego słoja za każdym razem mocno ją dociskając. 
  • Dociskamy kapustę z góry np. szklanym obciążnikiem do kiszonek lub wyparzonym kamieniem, żeby była cały czas zanurzona w soku.
  • Słój zamykamy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej do 5 dni, a następnie przechowujemy w lodówce.

IMG_5362

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s