Pomarańczowo – czekoladowy torcik z orzechów nerkowca

Składniki:

Spód: daktyle bez pestek (1/2 szklanki), mąka migdałowa (1,5 szklanki), olej kokosowy nierafinowany, rozpuszczony (3 łyżki)

Masa: orzechy nerkowca namoczone przez noc (3 szklanki), sok pomarańczowy świeżo wyciskany (3/4 szklanki), miód naturalny (1/2 szklanki), kakao w proszku (1/4 szklanki), ekstrakt pomarańczowy (1 łyżeczka), sól himalajska (1 łyżeczka), olej kokosowy nierafinowany, rozpuszczony (3/4 szklanki)

Wierzch: gorzka czekolada (70% kakao) starta na tarce o dużych oczkach (ok 1/4 tabliczki)

Sposób przygotowania:

  • Składniki na spód blendujemy na jednolitą masę, a następnie ugniatamy palcami na tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i umieszczamy w zamrażarce na 1 godzinę.
  • Wszystkie składniki na masę blendujemy razem przy pomocy robota kuchennego do momentu uzyskania jednolitej konsystencji i wykładamy na spodzie, a następnie umieszczamy tortownicę w zamrażarce na kolejne 2 godziny.
  • Po tym czasie wyjmujemy torcik z zamrażarki, dekorujemy wierzch kawałkami czekolady i umieszczamy do lodówki na 1 godzinę.

IMG_5380.jpg

 

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s