Noodle z imbirem, krewetkami i świeżymi warzywami

Składniki:

1.3 litra bulionu z kurczaka (używam organicznej kostki firmy Kallo), świeży imbir obrany i drobno posiekany (ok 3 cm kawałek),  czosnek (2 ząbki drobno posiekane), płatki chili (szczypta), 2 liście kaffir lime, makaron noodle udon (125 g), obrane i ugotowane krewetki królewskie (160 g), średnia marchewka starta na tarce, kapusta czerwona drobno poszatkowana (garść), 4 pomidorki koktajlowe pokrojone w drobną kostkę, 2 gałązki szczypiorku pocięte w 2 cm kawałki, świeża kolendra (pół pęczka), sól himalajska (szczypta), sok z limonki (1 łyżeczka)

Sposób przygotowania:

  • Do garnka nalewamy gorący bulion z kurczaka, dodajemy imbir, czosnek, płatki chili, liście kaffir lime, gałązki (bez listków) kolendry drobno posiekane i całość gotujemy przez 20 minut na małym ogniu.
  • Następnie dodajemy do zupy makaron i gotujemy kilka minut – według przepisu na opakowaniu.
  • Kapustę doprawiamy solą himalajską i sokiem z limonki.
  • Miseczki wypełniamy kapustą, marchewką, pomidorami, krewetkami oraz szczypiorkiem i listkami kolendry i całość zalewamy gorącym bulionem z noodlami.

IMG_5386

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s