Pieczony ziemniak z salsą z kukurydzy

Składniki:

2 duże ziemniaki, oliwa z oliwek (2 łyżeczki), sól himalajska

Salsa: organiczna kukurydza (puszka – 150 g), świeża kolendra (garść), 2 gałązki szczypiorku, 2 świeże pomidory, 2 pomidory suszone (w oleju), 1/2 papryczki chili pokrojona w drobniutką kostkę, sok z 1 limonki, oliwa z oliwek extra virgin (1 łyżka), sól himalajska

Sposób przygotowania:

  • Dokładnie umyte ziemniaki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i nakłuwamy dookoła widelcem.
  • Ziemniaki polewamy oliwą z oliwek oraz doprawiamy solą i pieczemy przez 1.5 godziny w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
  • Kolendrę oraz szczypiorek bardzo drobno szatkujemy, a pomidory (świeże i suszone) kroimy w małą kostkę,
  • Mieszamy razem w miseczce oliwę z sokiem z limonki, chili i doprawiamy całość solą, a następnie dodajemy zioła, pomidory oraz kukurydzę i wszystko mieszamy.
  • Upieczone ziemniaki delikatnie nacinamy wzdłuż nożem i wypełniamy środek salsą.

IMG_5408.jpg

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s