Barszcz ukraiński na wywarze z wędzonego boczku

Składniki:

wędzony boczek (350 g), ząbek czosnku, 2 liście laurowe, ziele angielski (2 ziarenka), pieprz czarny (10 kulek), cebula, 2 średnie marchewki, pasternak, ziemniak, fasolka szparagowa (garść), duży liść białej kapusty pokrojony w małą kratkę, kostka rosołowa organiczna (1 sztuka), świeży lubczyk drobno posiekany (garść), 3 małe buraki pokrojone w paseczki, ocet (3 łyżki), sól himalajska (szczypta), 2 jajka organiczne ugotowane na twardo, natka pietruszki drobno posiekana

Sposób przygotowania:

  • Do garnka nalewamy 1.5 litra wody, dodajemy obrany ząbek czosnku, liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz i całość doprowadzamy do wrzenia, a następnie dodajemy boczek i gotujemy przez 40 minut.
  • Z wywaru wyciągamy boczek (możemy chudszy kawałek pokroić w plastry i przyrządzić pyszne kanapki, a tłuste kawałki podsmażyć na patelni teflonowej, odlać tłuszcz i dodać kawałki do zupy), a w zamian dodajemy lubczyk, kostkę rosołową, 0.5 litra wody, pocięte w kostkę: cebulę, marchew, pasternak oraz kawałki fasolki szparagowej i kapusty. Całość gotujemy przez około 10 minut.
  • Następnie dodajemy do zupy buraki i gotujemy całość około 20 minut, aż buraki będą miękkie.
  • Na koniec doprawiamy zupę octem, solą himalajską i serwujemy z gotowanym jajkiem, kawałkami boczku i natką pietruszki.

IMG_5743

 

 

Reklamy

2 Comments Add yours

  1. Kasia pisze:

    Wstyd się przyznać, ale jeszcze barszczu ukraińskiego nie robiłam.
    Trzeba będzie spróbować, bo wyglada bardzo malowniczo…
    🙂

    Polubione przez 1 osoba

    1. izA Siwik pisze:

      Polecam, jest pyszny 🙂 z tym, ze u mnie wersja bez smietany, bo nie jem nabialu

      Lubię to

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s