Ogórki w zalewie meksykańskiej

Składniki:

malutkie ogórki z pola (1,5 kg), oliwa z oliwek (4 łyżki), 3/4 główki czosnku, sól celtycka (2 łyżki), ostra papryka w proszku (2 łyżeczki)

Zalewa: ocet biały winny (3/4 szklanki), cukier trzcinowy nierafinowany (250 g)

Sposób przygotowania:

  • Umyte ogórki pokroić wzdłuż na 4 części, włożyć do dużej miski, zasypać solą i odstawić na 8 godzin.
  • Zlać wodę z ogórków, doprawić je papryką oraz rozgniecionym na prasce obranym czosnkiem.
  • Oliwę podgrzewamy na niewielkim ogniu i jak będzie ciepła polewamy nią ogórki.
  • Ocet gotujemy razem z cukrem i jak cały cukier dokładnie się rozpuści to zalewę dodajemy do miski z ogórkami, a następnie całość mieszamy i odstawiamy na 12 godzin.
  • Gotowe ogórki nakładamy do słoików i zakręcamy.

IMG_5772

IMG_5781


Róbmy przetwory! Edycja 3.

Reklamy

2 Comments Add yours

  1. Tak przygotowane ogórki najsmaczniejsze są po jakim czasie?

    Polubione przez 1 osoba

    1. izA Siwik pisze:

      ja juz po tygodniu sie zajadam:)

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s