Palestyński ryż (Maqlubah)

dnia

Składniki:

ryż basmati (1,5 szklanki), mała główka kalafiora, duży bakłażan, oliwa z oliwek, wywar warzywny (750 ml), czosnek (4 ząbki pokrojone w plasterki), garść prażonych płatków migdałowych, sól himalajska, pieprz czarny, świeża pietruszka

Palestyńska mieszanka przypraw (po 1 łyżeczce): cynamon, kurkuma, słodka papryka, kminek mielony, kolendra mielona, curry 

Sposób przygotowania:

  • Ryż zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 15 minut, a po tym czasie odsączamy z wody i mieszamy z palestyńską mieszanką przypraw oraz solą i pieprzem
  • Bakłażana kroimy wzdłuż na plastry o grubości około 1/2 cm, które następnie przekrajamy na pół i podsmażamy z każdej strony na 2 łyżkach oliwy z oliwek na złoty kolor.
  • Kalafiora różyczkujemy i podsmażamy na oliwe z oliwek (2 łyzki) przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając.
  • Czosnek podsmażamy przez około 2 minuty na oliwie z oliwek i dodajemy do ryżu i całość mieszamy.
  • Na głębokiej patelni teflonowej układamy na spodzie połowę różyczek kalafiora, na które wysypujemy 1/2 ryżu, następnie układamy kawałki bakłażana, resztę ryżu i ponownie kalafiora i całość zalewamy bulionem warzywnym (bulion powinien pokryć całą powierzchnię potrawy).
  • Potrawę gotujemy przez około 10-15 minut, aż część bulionu odparuje i wtedy zakrywamy patelnię pokrywką i gotujemy na małym ogniu przez kolejne 15 – 20 minut, aż ryż będzie gotowy.
  • Na koniec posypujemy potrawę płatkami prażonych migdałów i dekorujemy świeżą pietruszką.

IMG_7454.jpg

Reklamy

Jeden Komentarz Dodaj własny

  1. To musi być przepyszne! 🙂

    Polubione przez 1 osoba

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s