Syryjska moussaka

dnia

Składniki:

2 średnie oberżyny, mała cukinia, cieciorka (1 puszka), duża cebula, czosnek (4 ząbki), pomidory krojone (1 puszka), przecier pomidorowy (1 łyżka), oliwa z oliwek extra virgin (1/2 szklanki), wędzona papryka (1 łyżeczka), pieprz cayenne (1/2 łyżeczki), sól himalajska, świeża mięta (ok 10 cm gałązka), woda filtrowana (1 szklanka)

Sposób przygotowania:

  • Oberżynę kroimy w drobną kostkę, umieszczamy w płaskim naczyniu żaroodpornym, polewamy 1/4 szklanki oliwy z oliwek, mieszamy i pieczemy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek rozgrzewamy na głębokiej patelni, dodajemy drobno pokrojoną w kostkę cebulę i całość podsmażamy przez około 10 minut.
  • Dodajemy do cebuli cukinię pokrojoną w drobną kostkę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól i całość podsmażamy przez kolejne 5 minut.
  • Dodajemy do warzyw pomidory z puszki, cieciorkę, upieczoną oberżynę i całość doprawiamy przecierem pomidorowym, papryką wędzoną, pieprzem cayenne oraz drobno posiekaną miętą, a następnie wszystko dokładnie mieszamy przez kilka minut na średnim ogniu.
  • Dodajemy do dania wodę, zmniejszamy gaz i całość dusimy pod przykryciem przez około 30 minut.

IMG_7744.jpg

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s