Kremowe spaghetti z grzybami

dnia

Składniki:

makaron spaghetti (300g), pieczarki (400g), czerwona cebula, czosnek (2 ząbki), białe wino (180ml), bulion warzywny (500ml), mleko owsiane (400ml), oliwa z oliwek (2 łyżki), świeży tymianek (kilka gałązek), płatki drożdżowe (2 łyżki), sól himalajska (szczypta), płatki chili (szczypta), pieprz grubo mielony (szczypta)

Sposób przygotowania:

  • Cebulę oraz czosnek drobniutko kroimy i podsmażamy na oliwie z oliwek na złoty kolor, a następnie dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i gotujemy wszystko przez następne kilka minut, co jakiś czas mieszając
  •  Dodajemy do patelni wino oraz listki tymianku i gotujemy całość przez kolejne 3 minuty
  • Spaghetti łamiemy na pół i dodajemy do patelni, a następnie dolewamy bulion oraz mleko owsiane i całość doprowadzamy do wrzenia, co jakiś czas mieszając, a następnie zmniejszamy gaz i gotujemy do momentu, aż większość płynów wyparuje i makaron zrobi się miękki
  • Na koniec dodajemy do dania płatki drożdżowe, doprawiamy solą, płatkami chili i pieprzem oraz odrobiną listków tymianku i wszystko mieszamy

 

53305631_298901657453326_2187703841740559107_n

 

2 Komentarze Dodaj własny

  1. Beata pisze:

    BArdzo proszę o przepis na mussake syryjską

    Polubienie

    1. izA Siwik pisze:

      Syryjska mussaka:
      Składniki:
      2 średnie oberżyny, mała cukinia, cieciorka (1 puszka), duża cebula, czosnek (4 ząbki), pomidory krojone (1 puszka), przecier pomidorowy (1 łyżka), oliwa z oliwek extra virgin (1/2 szklanki), wędzona papryka (1 łyżeczka), pieprz cayenne (1/2 łyżeczki), sól himalajska, świeża mięta (ok 10 cm gałązka), woda filtrowana (1 szklanka)

      Sposób przygotowania:
      Oberżynę kroimy w drobną kostkę, umieszczamy w płaskim naczyniu żaroodpornym, polewamy 1/4 szklanki oliwy z oliwek, mieszamy i pieczemy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
      1/4 szklanki oliwy z oliwek rozgrzewamy na głębokiej patelni, dodajemy drobno pokrojoną w kostkę cebulę i całość podsmażamy przez około 10 minut.
      Dodajemy do cebuli cukinię pokrojoną w drobną kostkę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól i całość podsmażamy przez kolejne 5 minut.
      Dodajemy do warzyw pomidory z puszki, cieciorkę, upieczoną oberżynę i całość doprawiamy przecierem pomidorowym, papryką wędzoną, pieprzem cayenne oraz drobno posiekaną miętą, a następnie wszystko dokładnie mieszamy przez kilka minut na średnim ogniu.
      Dodajemy do dania wodę, zmniejszamy gaz i całość dusimy pod przykryciem przez około 30 minut.

      Polubienie

Dodaj komentarz