Składniki:
6 wymoczonych filetów ze śledzia, rodzynki (2 łyżki), duża cebula (2 sztuki), oliwa z oliwek extra virgin (4 łyżki), ocet winny (3 łyżki), koncentrat pomidorowy (5 czubatych łyżek), sok z cytryny (1 łyżka), cukier kokosowy (1 łyżeczka), goździki w proszku (1/4 łyżeczki), miód naturalny (1 łyżeczka), sól himalajska (szczypta)
Sposób przygotowania:
- Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 30 minut.
- Cebulę kroimy w półksiężyce, które podsmażamy na oliwie przez 10 minut, a następnie dodajemy cukier, podlewamy niewielką ilością wody i karmelizujemy.
- Dodajemy do cebuli przecier pomidorowy, ocet, sok z cytryny, goździki, rodzynki, całość podlewamy ok 1/2 szklanki wody i dusimy na małym przez kilka minut, a następnie doprawiamy do smaku miodem oraz solą i studzimy.
- Śledzie kroimy na około 2-3 cm paseczki i układamy na spodzie szklanego naczynia, a następnie dodajemy aromatyczną cebulką i odstawiamy całość pod przykryciem na minimum 1 dzień do lodówki.