Składniki:
gotowe ciasto filo (6 dużych płatów przekrojonych na pół), 1 średnia dynia masłowa, 1 średnia cukinia, 1 duża marchew, 3 pieczarki, sól himalajska, pieprz grubo mielony, oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
- Marchew, cukinie i obrany ze skórki kawałek dyni (około 1/4 warzywa) kroimy za pomocą obieraczki do warzyw na cieniutkie paski o równej szerokości.
- Resztę dyni kroimy w kostkę, polewamy oliwą z oliwek (2 łyżki), doprawiamy solą oraz pieprzem i pieczemy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
- Upieczoną dynię chłodzimy, a następnie przekładamy na duży talerz i rozgniatamy widelcem na puree.
- Foremkę na tarte wykładamy papierem do pieczenia, a następnie układamy na spodzie pierwszy kawałek ciasta filo i smarujemy przy pomocy pędzelka jego powierzchnie oliwą z oliwek. Następnie nakładamy kolejny płat ciasta, smarujemy ponownie oliwą i powtarzamy tą czynność tyle razy, aż wykorzystamy wszystkie kawałki ciasta.
- Ciasto smarujemy masą dyniową, a następnie układamy warzywa w spiralę zaczynając od środka.
- Brzegi tarty wykładamy dookoła pociętymi na cienkie plastry pieczarkami.
- Całość posypujemy delikatnie solą oraz smarujemy powierzchnie za pomocą pędzelka oliwą z oliwek.
- Tarte pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni.